Lahodný sýrový koláč nejen pro sváteční okamžik. Připravte si s námi rychlý a chutný slaný koláč z rajčátky a čerstvou bazalkou. Celková doba přípravy receptu je 50 minut. Podle chuti mlžete měnit náplň koláče, například místo rajčátek použít grilovanou cuketu, nebo třeba kvalitní šunku.
Recept: Sýrový koláč s rajčátky a bazalkou
Těsto:
-
200 g hladké mouky
-
100 g másla
-
1 ks vejce
-
2 lžíce vody
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
špetka soli
Náplň:
-
200 g mozzarelli
-
50 g parmazánu
-
250 g zakysané smetany
-
300 g rajčátek
-
2 vejce
-
3 ks jarní cibulky
-
1/2 lžičky drceného kmínu
-
1/2 lžičky soli
-
1/2 lžičky barevného mletého pepře
-
hrst čerstvé bazalky, pokud nemáte použijte sušenou
-
2 lžíce másla
Příprava: mouku, sůl a vodu smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Doprostřed těsta uděláme ďůlek a do něj rozklepneme vejce. Přidáme rozpuštěné chladné máslo a vodu a vše do těsta zapracujeme. Těsto musí být hladké a vláčné, pak ho dáme přikryté mikrotenem odpočinout na hodinu až dvě do lednice. Mezitím si připravíme cibulku a nasekáme nadrobno a osmažíme ji do zlatova na másle. Rajčátky nakrájíme, osolíme, opepříme a dochutíme bazalkou. Mozzarellu a parmazán nastrouháme, nebo na jemno pokrájíme a vložíme do větší misky. Přidáme rajčata a prošlehané vejce se smetanou. Směs dobře promícháme. Odležené těsto vyválíme na velkou koláčovou formu a vytvoříme vyšší okraj. Naneseme všechnu připravenou směs a vložíme do předem rozpálené trouby. Pečeme na 180°C asi 30 minut, nebo v horkovzdušné troubě asi 20 minut.