Sýrový koláč s rajčátky a bazalkou: recept

Lahodný sýrový koláč nejen pro sváteční okamžik. Připravte si s námi rychlý a chutný slaný koláč z rajčátky a čerstvou bazalkou. Celková doba přípravy receptu je 50 minut. Podle chuti mlžete měnit náplň koláče, například místo rajčátek použít grilovanou cuketu, nebo třeba kvalitní šunku.

Recept: Sýrový koláč s rajčátky a bazalkou

Těsto:

  • 200 g hladké mouky

  • 100 g másla

  • 1 ks vejce

  • 2 lžíce vody

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g mozzarelli

  • 50 g parmazánu

  • 250 g zakysané smetany

  • 300 g rajčátek

  • 2 vejce

  • 3 ks jarní cibulky

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky barevného mletého pepře

  • hrst čerstvé bazalky, pokud nemáte použijte sušenou

  • 2 lžíce másla

Příprava: mouku, sůl a vodu smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Doprostřed těsta uděláme ďůlek a do něj rozklepneme vejce. Přidáme rozpuštěné chladné máslo a vodu a vše do těsta zapracujeme. Těsto musí být hladké a vláčné, pak ho dáme přikryté mikrotenem odpočinout na hodinu až dvě do lednice. Mezitím si připravíme cibulku a nasekáme nadrobno a osmažíme ji do zlatova na másle. Rajčátky nakrájíme, osolíme, opepříme a dochutíme bazalkou. Mozzarellu a parmazán nastrouháme, nebo na jemno pokrájíme a vložíme do větší misky. Přidáme rajčata a prošlehané vejce se smetanou. Směs dobře promícháme. Odležené těsto vyválíme na velkou koláčovou formu a vytvoříme vyšší okraj. Naneseme všechnu připravenou směs a vložíme do předem rozpálené trouby. Pečeme na 180°C asi 30 minut, nebo v horkovzdušné troubě asi 20 minut.

syrovy-kolac_ginfo