Jak na rekonstrukci kuchyně

Rekonstrukce kuchyně proběhne nejefektivněji pokud se budete řídit praktickými radami odborníků s praxí. Můžete své představy vložit do rukou profesionálů, kteří pro vás realizují kuchyň na míru, nebo se do toho pustit samy.
Ať už se rozhodnete tak, nebo tak podměty jsou vždycky na vás. Inspirace: začněte se inspirovat a přibližte se svému stylu.Prohlížejte si kuchyně svých známých, listujte obrázky katalogů, prohlédněte si blogy a dívejte se do výloh obchodů.
Určitě se vám vyplatí, když si nasbírané obrázky kuchyní, které vás zaujmou a uložíte je do složky. I když se vám bude líbit třeba jen detail, schovejte si ho. Později si můžete obrázky inspirovat a přiblížit se své představě a stylu. V případě, že se rozhodnete plánování nové kuchyně přenechat profesionálům v oboru, architektům a designérům půjde realizace s takovou přípravou jako po másle.
kuchyně

Úspěšná rekonstrukce kuchyně se neobejde bez dalšího kroku a to ergonomie, odborný význam pro uspořádání pracovních ploch v kuchyni, aby se v ní co nejefektivněji pracovalo a stolovalo s důrazem na praktičnost.

Zaměření: začínáme zaměřením kuchyně, místnost si proměříme a načrtneme, nejlépe nám to půjde na kostkovaný papír. Případně můžeme využít některé free projektové generátory kuchyní dostupné na internetu. Bereme v potaz i výšku kuchyně od podlahy ke stropu, rozložení dveří a oken, topných těles, trubek a všech anomálií prostoru. Zakreslujeme jak rozložit vestavěné skříně a spotřebiče. Náčrt by měl obsahovat také rozložení elektrických zásuvek a vypínačů, přípojky vody, odpadu a plynu. Díky podrobnému návodu zjistíme, jestli nám rozložení vyhovuje, nebo jestli budeme muset vypínač, neb přípojku přesunout. Pokud se rozhodnete svěřit práci profesionálům, před realizací vám plánek vypracují a po konzultaci navrhnou úpravy a návrh na konečnou rekonstrukci kuchyně. Kvalitní kuchyňská studia vám vypracují 3D návrhy včetně doporučení materiálu a poskytnou vám odbornou asistenci při výběru spotřebičů.

kuchyně

Uspořádání spotřebičů a úložného prostoru: pokračujeme s rozmístěním spotřebičů, promyslete si kde chcete své kuchyňské spotřebiče umístit. Pak-li že jsme se rozhodli pro rekonstrukci kuchyně na klíč volíme rozhodně vestavěné spotřebiče i vestavěné skříně. Opět zde platí několik praktických pravidel. Základní pravidlo: Očistit – nakrájet – uvařit. Tedy v jedné linii by jste měli mít špajz, lednici a další prostory pro uschovávání potravin. Přechází k očistění, dřez by měl být blízko myčky. Pokud máte dostatek prostoru určitě oceníte dva, nebo až tři dřezy. Pracovní plochu umístíme mezi dřez a sporák, nebo kamna. Tato fáze zahrnuje prostorové plánování předběžných pohledů, které nám ukazují jak rozložit vestavěné skříně a spotřebiče do prostoru. Vaření vyžaduje poměrně dost pracovního prostoru na přípravu i mytí nádobí. Pracovní deska by měla být 70 – 140 cm dlouhá, přičemž by pracovní prostor mezi všemi pracovními plochami neměl být větší než 8 metrů, aby jsme v kuchyni neběhali zbytečně maraton. Myslete také na to jak a kam se budete muset při vaření ohýbat a natahovat. Pokud zvolíte vestavěné skříně na míru můžete si prostor naprojektovat nejlépe.
kuchyně

Osvětlení: rozvrhněte si světla, tak aby bylo osvětleno všechno a detailně. Obecné pravidlo pro rozložení světel v kuchyni je základní světlo, vlastně lustr, může jich být i několik v závislosti na velikosti prostoru. Hlavní světlo by mělo být ve středu místnosti a nad jídelním stolem. Bodová světla pak rozložené všude, kde budeme v kuchyni pracovat a to asi v rozestupech 1m², to znamená co metr pracovní plochy to jedno bodové osvětlení.
kuchyně

Materiály: pokračujeme zvolením materiálu a to od podlahy až po strop. Profesionální kuchyňské studio vám navrhne vhodné kombinace materiálu podle vašich možností a finančních rozpočtů. Pokud budete vybírat materiály samy, prohlédněte si kuchyně obchodě, osahejte a zeptejte se na pevnost materiálu. Největší důraz klademe na výběr materiálu u pracovní desky. Materiály pracovní plochy se můžou výrazně lišit. Kvalitní pracovní desky můžete používat na odkládání horkých hrnců, nebo na nich krájet bez prkénka, kdežto pracovní desku z levného materiálu tímto nenávratně poškodíte.
kuchyne5
Dostatek prostoru: během plánování si hlídejte rozestupy nábytku a vybavení. Rozestup mezi pracovní deskou a horní skříňkou by měla být minimálně 50 cm. Je třeba propočítat aby se dali všechny skříňky bez problému otevírat a využívat. Vestavěné kuchyně na míru vám umožní přizpůsobit každý detail a otevírání do různých stran. Pokud se rozhodnete pro sektorovou kuchyň dobře proměřte velikost dvířek při otevírání. Vzdálenost mezi varnou deskou a digestoří má být 65 cm a elektrickým, nebo plynovým sporákem až 75 cm. Pro pohodlné vaření bychom měli mít dostatek prostoru po obou stranách varné desky alespoň 30 cm. Poslouží nám pro odkládání připravených surovin, tak pro odkládání horkých hrnců. Praktickým trendem je také umístění trouby do výšky min 80 cm nad podlahu. Takovéto řešení vám nabídnou vestavěné kuchyně na míru, samy si zvolíte v jaké výšce je vám nejpohodlněji používat troubu. Vedle trouby oceníte prostor pro odkládání horkých plechů a pekáčů. Tolik asi k rozložení pracovní kuchyňské plochy.
kuchyně
Jídelní prostor: jídelní stůl by měl být přístupný dobře ze všech stran a jak jsme se již zmínili dobře nasvícený hlavním světlem. Pořiďte si vždycky více židlí než je členů vaší domácnosti, při návštěvě to jistě oceníte. A na závěr musím zmínit babiččinu radu, že do každé kuchyně patří otoman. Babičky dobře věděli, jak je někdy důležité si po dobrém jídle odpočinout a natáhnout se. Pokud vám to prostor dovolí navrhněte si také pohodlné místo k menšímu odpočinku ať na vypití odpolední kávy, nebo přečtení novin.

Velký den rekonstrukce kuchyně může být tady. Příprava a realizace vám zabere 4 – 8 týdnů přípravy od okamžiku, kdy začnete plánovat.

Pro poptávku kuchyně na míru můžete kontaktovat profesionály v oboru.