Gratinované brambory s kuřecím masem

Gratinované brambory s kuřecím masem, paprikou a rajčaty. Receptů, jak připravit kuře je mnoho. Zde najdete jeden z těch dalších, lehkých, chutných a originálních. Kuře je zapečené rovnou i s brambory a zeleninou – o jeden špinavý hrnec méně.

Co potřebujeme:

Brambory cca 1/2 kg
250 g kuřecího masa (prsíčka)
2 kapie
2 bílé papriky
2-3 větší rajčata
jarní cibulka
2 větší cibule
3 vejce
smetanu a 200 g sýra (eidam, ementál – na strouhání).
Brambory omyjeme a nakrájíme na kolečka, cibuli také. Ostatní zeleninu očistíme a připravíme také
ve větších kouscích.

Pokrájené kuřecí maso lehce osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvičce po obou stranách cca minutu, aby se povrch zatáhl (je to lepší). Do zapékací mísy postupně pokládáme vrstvu brambor, cibule
a paprik. Následují pak plátky kuřecího masa.

Poslední vrstvou pak jsou na kolečka nakrájená a oloupaná rajčata (předchozí minutové až dvouminutové spaření ve vroucí vodě loupání usnadní). Všechny vrstvy je nutné dostatečně osolit, brambory to snesou! Podle chuti samozřejmě i opepříme, posypáme mletou paprikou – vše dle vlastního uvážení.

Obsah vložíme do rozpálené trouby na 180°C a po dobu cca 15 minut zapékáme. Mezitím si rozkvedláme v misce tři vejce se smetanou a nahrubo nastrouhaným sýrem a tím pokrm zalijeme těsně poté, co jsme jeho povrch zasypali nasekanou natí jarní cibulky, lze přidat i trochu nasekané bazalky.

Dalších asi dvacet minut zapékáme, nejlépe jen pod grilem, je-li jím vaše trouba vybavena, aby povrch pěkně zčervenal. Nezapomeňte průběh neustále kontrolovat, aby se ta dobrota nepřipálila! 🙂

A máme hotovo, všem vám přeji dobrou chuť 🙂