Šneci z listového těsta: recept

Recept na šneci z listového těsta je velice rychlý, jednoduchý a výsledek je skvělý! Čekáte návštěvu a máte málo času na přípravu pohoštění, listové těsto může být skvělým řešením. Recept se dá jednoduchým obměněním surovin upravit i na sladkou variantu. 

Ingredience

  • 1 balení listového těsta
  • na náplň: 20 dkg libovolného tvrdého sýru
  • 1 vejce na potření
  • oregano, nebo saturejka

Příprava

Listové těsto si rozdělíme na dva díly a rozválíme do tenké vrstvy asi 15 x 30 cm. Na těsto rozložíme tvrdý sýr, můžou být plátky, nebo může ýt i nastrouhaný. Posypeme kořením, můžete použít oregano, saturejku, nebo i jiné oblíbené koření. Zamotáme kratší stranou do válečku a následně nakrájíme na asi 1,5 – 2 cm. Jednotlivé kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každého šneka ještě malinko stlačíme, aby směs i těsto bylo pevně u sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě lehce posypeme oreganem. Solit není třeba, sýr je většinou dost slaný, aby šneky ochutil. Vložíme do předehřáté trouby na nejvyšší stupeň a pečeme až budou mít zlatavou barvu, asi 13 minut.

šneci z listového těsta

  • Náplň můžete podle svých chutí různě obměňovat, ale vždy dejte do směsi nějaký tvrdý sýr. Můžeme použít špenát, šunku, nebo přidat třeba olivy, cibuli, či rajčátka. Těsto můžeme také potřít kečupem, šneci pak budou chutnat jak pizza.
  • Dá se upéct i sladká varianta, místo sýru použijeme třeba marmeládu s nakrájeným ovocem a hotové šneky pocukrujeme moučkovým cukrem.