Rozmarýn chrání nejen před stresem

Nenápadná, ale nádherná bylinka, kterou jistě většina z nás už zná, nejen skvěle provoní jídlo, ale také utuží vaše zdraví. Některé z nejzajímavějších zdravotních výhod rozmarýnu patří jeho schopnost zvýšit paměť, zlepšit náladu, snížit zánět, uleví od bolesti, chrání imunitní systém, stimulují krevní oběh, detoxikuje organismus, chrání tělo před bakteriálním infekcím, zabraňují předčasnému stárnutí a léčí onemocnění kůže. Rozmarýna je původem z oblasti Středozemního moře, je jedním z nejčastěji nalézaných bylin v kořenícím stojanu na stole, a to z dobrého důvodu – nejenže má výbornou chuť a vůni, ale také nepřeberné množství blahodárných účinků na zdraví, pokud pravidelně přidáváme do našeho jídelníčku. Vědecký název této vytrvalé dřevité byliny je Rosmarinus officinalis, ale svět ho zná svým běžným názvem. Podobně jako mnoho dalších užitečných bylin, rozmarýn je ve stejné taxonomické skupiny jako máta, ale nemá tak charakteristickou chuť. Rozmarýn má teplejší, nahořklou a svíravou chuť, která dává úžasnou chuť polévky, omáčky, na dušená masa, pečeně a nádivkou. To nejvíce v italské kulturní kuchyni.

rozmarýna

 

Přestože malé množství, které občas použijeme k aromatizaci potravin nejsou považovány za dostatečně velký, i přesto má významný vliv na naše tělo, pravidelné podávání listů rozmarýny do svého jídla, dostane vaše tělo kumulované výhody plynoucí z organických sloučenin a jedinečné fytochemikálie přítomných v listech. Existují také používání rozmarýnu, které zahrnují náročné větší množství nebo žádající o esenciální oleje z rozmarýnu na kožní problémy. Dnes se dozvíme o všech zdravotních přínosech rozmarýnové silice. Nyní se pojďme na detailnější pohled na zdravotní výhody rozmarýnu.

Pomáhá koncentraci, soustředění a učení

Jednou z prvních léčivých účinků této bylinky, bylo zkoumání jako kognitivního povzbuzujícího prostředku. Výzkumy prokázaly, že rozmarýn pomáhá ke zvýšení inteligence, tím že dokáže mysl držet v optimální koncentraci během učení. Zároveň dokáže oddálit chronické kognitivní poruchy jako například Alzheimerovu chorobu, nebo předčasnou demenci.

Pomůže na stres a vypětí

Už samotná vůně rozmarýny má vliv na naší náladu. Je vhodná pro pacienty s chronickou úzkostí, nebo nadbytečným stresem. Bylinka léčí jak zevně v podobách mastí a obkladů, tak i v podobě koření do jídla. V lidovém léčení tuto skutečnost znali již dávno naši předkové, který vedle žaludečních obtíží i na psychické vytížení aplikovali právě rozmarýn.

Posiluje imunitní systém

Aktivní komponenty v rozmarýnu jsou antioxidační, protizánětlivé a anti-karcinogenní. To představuje tříbodový útok proti mnoha různých chorob a patogenů, které by mohly ohrozit imunitní systém nebo poškodit integritu těla. Antioxidační sloučeniny tvoří sekundární linii obrany za tělu vlastní imunitní systém a rozmarýn obsahuje významné množství těchto silných sloučenin, včetně kyselina rozmarýnová, kyselina kávová a karnosolu.

Žaludek a zažívání

Rozmarýn se tradičně po desítky kultur používá jako přírodní prostředek na žaludeční potíže, zácpa, nadýmání, průjem a všechno mezi tím. Jeho protizánětlivé a stimulační účinky jsou z velké části příčinou těchto účinků, takže přidání rozmarýn do svého týdenního jídelníčku může rychle pomoci regulovat stolici a váš zažívací systém.

Osvěží dech a dezinfikuje ústa

Jako přírodní antibiotikum, rozmarýn pracuje jako příjemný osvěžovač dechu , který také zlepšuje zdraví ústní dutiny. Rozmarýnové listy ve sklenici s horkou vodou můžete aplikovat i jako kloktadlo, které bude účinně eliminovat bakterie a dá vám přirozeně svěží a čisté dechu na dlouhou dobu!

Stimuluje krevní oběh

Rozmarýn působí jako stimulant pro tělo a zvyšuje produkci červených krvinek a průtoku krve. To pomáhá k okysličení vitálních systémů a oblasti těla, což zajišťuje, že metabolické aktivity pracují ve správném tempu.

Uleví od bolesti

Rozmarýn má analgetické látky, proto se přidává do mastí na bolesti zad, klubů a svalů. Při zevní konzumaci působí tato bylinka na úlevu od bolesti na hůře dostupných místech, například na migrénu a menstruační bolesti.

Detoxikuje tělo

Rozmarýn pomáhá s odvodem škodlivých látek a nebezpečných toxinů z těla. při pravidelné konzumaci pomáhá i vytlačit patogeny, přebytečné soli a dokonce i přebytečný tuk z těla. Jedna z nejdelších procesů léčení je onemocnění jater, rozmarýn dokáže pomoci i s tímto onemocnění. Podporuje odvod vody z těla a tím se odplavují i škodliviny a jedy z našeho těla.

Skvělý účinek na kůži

Pozitivní účinky na kůži jsou dobře známy a proto se hojně její silice přidávají do léčivých krémů a past. Bylo prokázáno, že udržuje pokožku správně hydratovanou a tím oddaluje stárnutí kůže. proto je často používán v kosmetických krémech a dalších přípravků.

rozmarýn2

 

 

V těhotenství není vhodné rozmarýn používat, podobně by s ním měli zacházet i lidé trpící hypertenzí.