Pečený čaj, vlastně to ani není čaj, spíš ovocný teplý nápoj s přídavkem alkoholu, v našem případě rumu. Máte li zahradu a na ní vám roste rybíz, hrušky, švestky tak máte vyhráno:-) Co budeme na pečenáý čaj potřebovat?
Pečený čaj – suroviny:
- hrušky
švestky
blumy
rybíz
maliny
hroznové víno
citron
cukr
rum
mletá skořice
badyán
hřebíček
Ve skutečnosti můžete rozkrájet co máte po ruce:-) Kolik toho potřebujete? My jsme použili jednu hrušku, jeden citron, vaničku malin, asi půl kila rybízu, dva badyány, 6 hřebíčků, hrst hrozna, 4 švestky, 4 blumy, 2 lžičky skořice, 3 lžíce práškového cukru 2 panáky rumu. Po upečení se to vešlo do 4 skleniček od jogurtu .
Již upečený čaj, zbývá jen vložit do skleniček.
Všechno větší ovoce nakrájíme na drobnější kousky vložíme do pekáčku ocukrujeme, okořeníme.
Pečeme v troubě na 200 C° v našem případě 45min. I když babička doporučila 30 min:-) Občas promícháme aby se hmota lépe propékala. Na závěr vlijeme rum a naplníme předem zahřáte skleničky, zavíčkujeme a necháme vychladnout víčkem dolu. Však víte:-) Nekteří odborníci doporučují pečený čaj zavařit klasickou metodou v hrnci po dobu asi 10 min.
Příprava: Pečený čaj vložíte do hrnku zalejete horkou vodou a podáváte, vynikající v chladných dnech.
PS: samo, že jsme pečený čaj hned testovali a první dojmy jsou opravdu více než překvapivé, vzláště když do hrnku přidáte ještě malého ruma navíc 🙂
Dobrou chuť!